Managementul performant de spital. Faza pe Romania.

Studiu de caz: Un spital se dezvolta in timp ce sistemul de sanatate a capitulat. Colentina. In Romania.

Sanatatea nu este business as usual, este sectorul cel mai reglementat. La nivel de MBA (inclusiv in cele in sanatate), se folosesc intens studiile de caz, ca metoda de invatare prin situatii reale, complexe. Cazul meu preferat a despre Jack Welch, fostul CEO al GE. Acest blog nu este tehnic un studiu de caz, dar Colentina si alte spitale care au reusit sa se dezvolte in acesti ani, ar trebui sa fie. Spitalul Colentina este interesant si pentru ca avand afiliere UMF bifeaza multe casute… pentru procesul de invatare.

Adesea, vin oameni cu o idee buna, dar inteleg atat de putin contextul din sanatate, ca nu au cum sa inteleaga toate motivele pentru care aceasta va esua. Inteleg cum propriul mod de abordare al unui fapt ar avea succes, dar nu natura foarte complexa… lantul de implicatii… (Tim Ferris, Dr. Tim Ferris, VP of Population Health Management of Partners Healthcare).

Managementul unui spital este o chestiune complicata. Motivele sunt… complexe, dintre cele mai comune: combo optim tehnologie – expertiza, trio eficienta – rezultat clinic – satisfactie pacient, riscuri operationale si legale, irationalitati (adesea necesita cost shifting) si dependenta de politic.
In Romania, legea sanatatii este cea mai modificata lege. Aici, unii dintre acesti factori sunt complet dati uitarii, caci… se supra-adauga alte conditionari culturale, increngaturi politice, un nivelul in scadere al educatiei (expertiza) si complicitati de tip Absurdistan (termen preluat de la Dr. Marian Stamate). Am reflectat daca nu ar fi mai bine sa scriu in engleza, pentru ca acest blog i-ar fi de mare folos managerului AKH sau John Hopkins cand va sa vina sa performeze intr-un spital din Romania si noi o sa fim uluiti de culmile performantei. Dar poate nu ar mai veni…

Europa nu va avea două viteze, ci o viteză și un marșarier. Medicina românească e prima care testează această minunată mașinărie de omorât pacienți și doctori deopotrivă, cu complicitatea forurilor științifice și a noastră, a tuturor. Parafrazându-l pe domnul Dinescu, aș spune: opriți medicina, cobor! Cobor la stația Doamne ferește. (Dr. Simona Tivadar – cititi intreaga postare)

Acest blog se bazeaza pe intalnirea cu presa a fostului manager al spitalului Colentina, care a avut loc in ultima zi a lunii februarie. Va recomand sa vizionati integral.

ActiveNews – Conferinta de presa dr. Bogdan Andreescu -…

Conferinta de presa dr. Bogdan Andreescu – Spitalul Clinic Colentina


! Pentru a usura parcurgerea textului, citatele fara referinta ii apartin Dr. Andreescu, si voi marca doar ce preiau din alte surse.

Mai mult decat un manager de spital… peformant.

Daca nu ar fi fost, nu s-ar fi povestit… (ceva de invatat aici si pentru cei care numesc si demit). “…din ziua de 9 ianuarie, Bogdan Andreescu nu mai este manager al Spitalului Colentina. A fost demis prin decizia Gabrielei Firea, primar general al Capitalei, pentru că pacienții ar fi tremurat de frig în saloane. O singură dimineață…” (ActiveNews). Mandatul sau de manager al spitalului a inceput in Februarie 2009 si s-ar fi incheiat pe 7 martie – opt ani fara cateva zile.
Pentru un “studiu de caz”, un scurt istoric este necesar (vezi inceputul inregistrarii). Colentina este un spital de unde s-au desprins in anii ’70 mai multe scoli: medicina interna, medicina muncii, dermatologie, neurologie. In anul 2001, cand Dr. Andreescu ajuns aici pe o functie de conducere (nu stiu exact rolul), acesta urma sa fie “dezmembrat” in cateva institutii, dupa ce fusese deja rupta partea de boli infectioase in ’96. In 2001, Colentina devenise o “federatie de spitalute”, pe model pavilionar. “Am crezut ca sunt intr-o biblioteca, intr-un castel”. In 2001, din punct de vedere tehnologic, era mare chestie un ecograf, nici vorba de tomograf, RMN… Avea si un institut de cercetare N. Ghe. Lupu, “dar care nu mai exista decat in amintiri”. Colentina avea cele mai mari datorii din Romania, un spital pe care “nu-l mai voia nimeni”.

In acest context, in primul consiliu, Dr. Andreescu a spus ca acest spital “e intr-un mare impas, dar vreau sa-l facem sa fie cel mai tare spital din Romania. Si unii au ras; altii, precum Profesorul Dan Gheorghe, au spus ‘Da’ cum, noi nu suntem cel mai mare spital din Romania?!’ (…) Adica nu aveam ce sa-i facem, spitalul era foarte bun”.

Atunci a fost facut un plan de management…

Cam asa incepe, crezi ca faci management…, dar nu. E un proiect pe viata, sa faci cel mai tare spital. Stiti ca sunt fan Jack Welch, dar asta este moment Steve Jobs “Put a dent in the universe”. Si nu e singurul. Deocamdata, trebuie sa aveti incredere – e leadership.

Spitalul Colentina. Astazi. Sursa: Enterprise Colentina

Cat priveste managementul, va las pe voi sa evaluati daca este performant, pe baza catorva fapte. Mai multe, in inregistrare sau pe pagina Enterprise Colentina.
• In 2001, s-a pornit de la decizia de a imbunatati rapid capacitatea de diagnosticare, conform regulii de buna practica 60% diagnosticare, 40% tratare. Acesta era un prim pas spre normalitate. Pentru asta, la Colentina s-a facut prima externalizare de servicii, prin achizitionarea serviciilor unui furnizor privat de analize si, astfel, spitalul a recuperat rapid pe partea de diagnostic.
• “In ultimii 15 ani, spitalul a trecut prin transformari succesive, au aparut noi departamente (cardiologie intervențională, hematologie, gastroenterologie, pneumologie, reumatologie, ATI nivelul 1, neurochirurgie, urologie, chirurgie plastica, recuperare neuromotorie, neurologie 2, dermatologie, oncologie, anatomie patologica)” (ActiveNews), cele mai multe fiind ‘rupte’ din sectia de medicina interna, condusa inca de Prof. Dan Gheorghe.
• ICM-ul total al spitalului a crescut de la 0,83 la 2,10.
• Suprafata per pat a crescut de la 36mp la 41mp.
• Al doilea spital ca marime dupa Fundeni, ca numar de paturi (851), din Bucuresti.
• “Spitatelele nu sunt entitati bugetate, se autofinanteaza” – valoarea de contractare cat a fost manager aproape s-a dublat. “Am lasat spitalul cu 12 mil de lei… inseamna foarte mult. Un spital care nu a avut nicio depasire de plata si un spital care a facut fond de dezvoltare…”
• Au fost construite sali de operatie noi.
• Cel mai mare centru de cercetare atasat unui spital.
Si multe altele, puteti asculta in inregistrare.

Ca sa faci astea, aproape ca s-a dublat numarul de medici in spital… Cei mai multi medici pe pat, cea mai multa resursa medicala per pacient. Ca sa aduci medici, a crescut fondul de salarii, pentru asta iti trebuie bani… Nu poti sa cresti din cosmetizari.

Cam asa stii daca managementul este performant – un spital in loc sa fie dezmembrat, se dezvolta; un spital face performanta in vreme ce Romania ajunge sa fie cotata ultima in Europa ca sistem de sanatate.

Cum mai stii?
Cand exista un loc care ofera sansa la viata, unicul pe anumite segmente (expertiza si tehnologia din ATI1, Pneumologie, Neurochirurgie, Gastroenterologie poate si altele). Cand lucrezi in echipa, multidisciplinar – un caz la care au lucrat 49 de medici pentru un pacient care altfel ar fi avut cateva luni. Interventii care pot da ani in cazuri de cancer faringian neoperabile, altfel cu prognostic tot de luni. Cand ai o sectie de pneumologie care sustine pacienti imunodeprimati din sectia de hematologie care in alt spital nu ar avea absolut nicio sansa. Cand pentru doi pacienti cu tumori cerebrale, carora nu li s-a dat nicio sansa in alta parte, au stat in picioare doi neurochirurgi, Dorin Bica si Gobej Ionut, precum si sefa ATI 1, Lelia Iliescu.

In realitate, insa, nimeni nu intelege ca acest “management performant al sistemului” inseamna CNP-uri. Adica oameni cu chip si nume, cu data de nastere, cu inaltime si greutate – care sa stie, sa practice si sa implementeze acest management performant. Deseori, cu sacrificii personale, pt ca atunci cind conduci, nu iti mai apartii. Adica, CNP-urile astea sa fie peste tot acolo unde exista notiunea de manager sau administrator pe toata ierarhia sistemului sanitar. (Dr. Marian Stamate)

Cateva lectii de management, totusi.
– Intelegerea legislatiei, posibilitatilor de finantare, oportunitiatilor oferite de planurile nationale (ATI 1, Reumatologie, Hematologie, dupa stiinta mea)
– Competitia – da, piata, privata si publica. Piata privata, inclusiv de servicii, trebuie sa stii si cum sa o cooptezi daca este cazul. Colentina a externalizat mult. “Exista o concurenta si intre spitalele de stat; ar trebui sa isi faca un plan”. “Cand ridici standardul unui spital intri in competitie cu privatul” (Conf.  Sorin Paveliu)
– Noi modele operationale – Primul spital care a externalizat servicii de diagnosticare, platformele de dermatologie si oncologie, probabil si altele.
– Disciplina profesionala si eficienta – Dr. Andreescu nu a mai permis internari nenecesare. Platforma de dermatologie “rezolva pacienti foarte multi si este foarte eficienta” in ambulator.
– Gestionarea absurditatilor. “Sistemul nu discrimineaza” – cateodata un caz de deces are ICM mai mare decat salvarea unui pacient. “Nu poti sa desfiintezi (n.b. sectia de dermatologie) pentru ca acolo sunt doua clinici universitare…. Nu ma intrebati pe mine de ce”.
– Optimul technologie – expertiza. “Sunt doi, cam nebuni (neurochirurgii Gobej Ionut si Dorin Bica)… sunt cei mai buni… dintre toti” (Dr Andreescu, parafrazandu-l pe doctorul Sorin Aldea). Capacitatea de asimilare si invatare – exista o “curba de incarcare”, dupa ce creezi “nucleul dur”. “Mai ales acolo unde nu gasesti acesti oameni. Ii iei si ii instruiesti”.
– Maximizare economica, mentinand standarde inalte de calitate a actului medical. “Sectiile astea (n.b. cele noi) au rulaj mare pe medic” (Conf. Sorin Paveliu). “Eu nu i-am mai lasat sa interneze decat cazurile de spital.” Catre Profesorul Dan Gheorghe – “o sectie e tot timpul in platou, are un metabolism”. Si sunt multe alte exemple in inregistrare, cand Dr. Andreescu vorbeste despre fiecare sectie in parte.
– Adaptabilitate, eye on the future: “Sunt multe (n.b. sectii) pe care tehnologia acum le scoate in afara si tu ramai cu sectiile goale”

Colentina nu a avut doar un manager performant. A avut un leader. Are un leader.

V-am cerut sa aveti incredere cand am afirmat ca Dr. Andreescu este un leader.
Dr. Andreescu a avut claritate si simplicitate in misiunea sa.

“Eu… uitandu-ma cum poate Colentina sa devina un jucator pe piata asta de servicii medicale din Bucuresti.”

• In fapt, Dr Andreescu se uita sa devina un jucator competitiv cu servicii medicale de elita. Punct.

“Am trimis spionii” la clinicile locale si noua clinica a egalat serviciile in doi ani de zile. Apoi la Rotterdam, unde unul dintre doctori a fost trimis la una dintre cele mai mari clinici de gastroenterologie din Europa.
“Acolo unde tu crezi ca ai ceva de spus, trebuie sa ai pondere, volum… Am
vrut sa le dau si pondere in sistem.”

• Actioneaza din pasiune pentru performanta, medicina, pacient. Numeste sectia de cardiologie interventionala “o minune tehnologica”. Cea de Pneumologie, desi nefinalizata, “e ceva fabulous”.

“Eu vad totul integrat”

“De ce mai ai spital de oncologie? Cu ce se ocupa? Diagnosticul este in ambulator, tratamentul asemenea, interventiile chirurgicale pe alte sectii… Sunt multe pe care tehnologia acum le scoate in afara si tu ramai cu sectiile goale…. Si oncologia este o platforma de ambulatory… Doctorii, toti tineri… Am putut sa facem tumor board… Era altceva pentru pacient…”

• Nu ii este teama sa mearga in sensul invers acelor de ceasornic. Intr-un context atat de complicat, absurd, a reusit sa coopteze doua lumi in acest proiect. Doctorii noi adusi in spital, majoritatea din garda noua, experti, ambitiosi, pasionati, dedicati, fara complicititati. Iar, “la inceput, Profesorul Dan Gheorghe a fost cel mai mare sustinator.” Altfel, cel putin la inceput, nu ar fi reusit sa “rupa” din sectia de medicina interna sau sa mute sectii de cateva ori.
• Isi asuma greselile. Vorbind despre faptul ca nu a mai gestionat relatia cu structura UMF – “E un deficit de management”, a fost mai precupat de a pregati continuarea proiectului Colentina.
• A cautat talent, expertiza si in interior. Asa s-a nascut Reumatologia.
• Continua cu mandrie si pasiune pentru medicina, traditii “nascute” in Colentina – primele cercetari in imunologie au fost facute la institutul N. Ghe. Lupu, “dar care nu mai exista decat in amintiri”. Iar pe locul acelui proiect, a fost castigat un proiect pe fonduri structurale (20 mil. Euro) si s-a demarat constructia unui centru de cercetare. In acest moment, cel mai mare centru de cercetare atasat unui spital.
• Nu a micro-administrat, a dezvoltat in echipa. In unele cazuri de la zero (ATI 1 sau Neurochirurgia, din inregistrare). A dat ownership, a creat coeziune si sentiment de apartenenta, un standing profesional. Vorbeste cu mandrie si respect despre oameni si sectii.
• Si-a asumat riscuri, noi moduri de operare. A invatat continuu.

Daca veti viziona, veti vedea multe dintre acestea in modul sau de a explica, in tonul sau, in dialog, in atentia la detaliu si… la ceilalti.

Dr. Andreescu la recenta intalnire cu presa. 28 feb.

Las aici ceva de reflectat, mai ales cand cand se vehiculeaza expresii ‘management profesionist’,  ‘management privat’ samd. Si mai jos:

Why The Best Hospitals Are Managed by Doctors

Healthcare has become extraordinarily complex – the balance of quality against cost, and of technology against humanity, are placing ever-increasing demands on clinicians. These challenges require extraordinary leaders. Doctors were once viewed as ill-prepared for leadership roles because their selection and training led them to become “heroic lone healers.”

O sa spuneti ca Dr. Andreescu este o exceptie. Nu este. Mai sunt si altii. Cativa formati in Colentina.

A forma o echipa motivata in principal de maretia misiunii medicale in ciuda greutatilor materiale cu care multi medici si personal medical se confrunta in Romania moderna. Asta numesc eu leadership! (Nicolae-Iordache Iordache)

Ceva vechi si ceva nou

“Aveti o experienta de spital probabil unica. Nu avem multe exemple. O experienta de neinlocuit.” (Conf. Sorin Paveliu)

Cu siguranta, Dr. Andreescu este in fata unui nou inceput. Dar asta, in blogul de maine.

Revenind la Colentina… Despre natura conflictului care a dus la demiterea Dr. Andreescu, in opinia sa:
Initial, pe masura ce au aparut o parte din noile sectii, acestea erau subordonate pe linie UMF Profesorului Dan Gheorghe.

La un moment dat, a fost pusa intrebarea fireasca: ‘Cine conduce spitalul, UMF-ul sau directorul spitalului?’ Corect e directorul spitalului, dar in Romania toate lucrurile sunt interpretabile…

(In Romania, cine conduce un spital? Intrebare pentru examen grila in managementul performant in sanatate. *In Romania. Take your time…)
Pe masura ce sectiile se rupeau si “incepeau sa devina ceea ce trebuiau sa devina”, au inceput sa isi ceara autonomia.
‘„Eu nu au fost demis pentru țeava RADET”, spune dr. Bogdan Andreescu. „Nu are doamna primar general niciun conflict cu mine. A fost un conflict pe care eu nu l-am mai gestionat cum trebuie. Conflictul este cu structura dură a UMF (n.r. – Universitatea de Medicină și Farmacie).” „De ce exista acel conflict?”, îl întreabă cineva din sală. Dr. Andreescu zâmbește și privește spre panoul unde el sintetizase, pentru presă, toată modernizarea Spitalului Colentina.’ (ActiveNews)

„Niciuna din noile sectii nu este umefista”

(Auch)

“La inceput, Profesorul Dan a fost cel mai mare sustinator. (…) Am mai avut si problema cu Dermatologia (n.b. Prof. Tiplica).” Cei din Dermatologie, unde exista 2 (doua!) clinici universitare se temeau ca sectiile urmau sa fie desfiintate.

“Daca nu mai avem paturi, ce mai cautam in spital!? Ne vrem paturile inapoi.
Dar nu aveti ce sa puneti pe ele…
Nu conteaza.” (parafrazare)

Acest dialog este aur curat.

What’s a Hospital Without Beds? Much Better

Thursday morning, your father gets out of bed at 7:00 am to take a shower and to make himself breakfast. After watching the news he decides to do some work in the garden before he needs to drive to the hospital. Your mother will join him.


Cu Dr. Silvi Ifrim, actualul manager interimar (care a fost initial in Colentina, apoi la Institutul Ana Aslan, si acum, inapoi in Colentina), a exista un conflict de viziune. “Daca nu facem diabetologie interventionista, putem sa tratam pe medicina interna” (Dr. Andreescu).

Lupta dintre Normalistan si Absurdistan – In Colentina. Acum.

“Am crezut ca am un credit in Colentina, dar uite ca s-a intamplat. Nu am mai gestionat conflictul… Eu nu cred ca Doamna Firea a avut ceva cu mine.”
Sau cat de important este managementul performant intr-un loc in care primeaza orice altceva decat performanta, respectul pentru viata, demnitatea, profesionalismul.

Acum situatia spitalului… Totul e ilegal… Intr-adevar, dupa o conducere de atata timp, urmeaza mai multe conduceri de scurta durata… foarte multe tulburari. Ceea ce e pacat.

Aici, despre ce se intampla in spital, acum.

Normal, “daca sefu’ e suparat, trebuie sa se supere si cei de sub el”.

Parerea mea numirea asta – s-a impartit spitalul intre noi si vechi. Sectiile astea pe care eu le-am facut au de dat un examen dur.

Si noi dam examenul. Din nou. Asa s-a intrupat Absurdistanul, pentru ca nu ne-am prezentat la aceste examene, atunci cand se dau.

Cum ne arata Tolontan astazi – nimeni nu contestă cadavrul banilor publici. Si, acum cateva zile…, in “Precum in ATI, asa si pe pamant” –  Și, pentru că oamenii refuză să vadă legătura, le potrivește soarele de duminică.

De ce spitalul Colentina nu trebuie sa (de)cada

“Sprijiniti-i si poate, peste niste ani, proiectul lor va fi unul din cele mai frumoase lucruri la care ati participat.” (Dr. Sorin Aldea) Pentru noi toti… Dar doctorii, dvs. sunteti cei care stati intre pacient si sistem. Vocea voastra este sansa pentru un nou “sistem”.

Asa se intrupeaza un sistem bun, nu prin figuri salvatoare si “sisteme” bune care le vor spala pe toate.
Doctori, stati langa doctorii din Colentina acum. De fapt, stati in picioare pentru voi.

Lose Yourself | #unbreakhealthcare | ZDoggMD.com

Time to build Health 3.0…together. Written and Performed by ZDoggMD Audio Engineering/Mixing/Audio Track Design by Devin Moore Directed by Tom Hinueber Director of Photography, Logan Stewart Edited by Logan Stewart, ZDoggMD, and Tom Hinueber Starring: Starring: ZDoggMD (aka Dr. Zubin Damania), Reagan Pfifer (as The Doctor), Allison Andersen APRN, Stephanie Lapid BSN/RN, Paula McDermott RT, Kim Peterson RT, Randy Bess MD, Iggie Tanone MD, Daisyrose Lopez RN, Logan Stewart, and several other docs, nurses, and administrators who have yet to email me their names (please do, STAT!)

Altfel, sa continuam sa numaram anii. Tot a ajuns acest cantec pe posturile de radio romanesti. Avem o viata sa contemplam.

7 Years (A Life In Medicine) | ZDoggMD.com

A personal journey on the path to Health 3.0. #MakeHealthPrimary | http://www.healthisprimary.org Based on the brilliant original song by Lukas Graham. Written and performed by ZDoggMD. Audio engineering by Devin Moore. Directed by Tom Hinueber. Cinematography by Logan Stewart and Variables of Light.

Copyright 2015 Lorena Mcnaughtan. All rights reserved.
graphic design by Liana Oprea