De ce spitalul Colentina nu trebuie sa (de)cada

Sau cum se schimba un “sistem”.

“Sprijiniti-i si poate, peste niste ani, proiectul lor va fi unul din cele mai frumoase lucruri la care ati participat.” (Dr. Sorin Aldea)

Pentru noi toti… Dar doctorii, dvs. sunteti cei care stati intre pacient si sistem. Vocea voastra este sansa pentru un nou “sistem”.

Pentru cei care nu sunt familiari cu istoria recenta a spitalui Colentina, managerul Bogdan Andreescu a fost demis in ianuarie de Primarul Capitalei, pe motivul unei defectiuni RADET. Doctorul Andreescu a condus acest spital din 2009, cand l-a preluat in pragul falimentului. Pana in 2017, multe sectii au fost renovate, au fost infiintate unele noi – unele de top ca tehnologie si expertiza, centre de excelenta oriunde in lume, iar in Romania unice. Mai multe, aici sau aici. In prezent, spitalul trece printr-o noua faza… de management. Neurochirurgii Dorin Bica, Gobej Ionut si medicul ATI Lelia Iliescu au facut recent publice o parte din problemele aparute. Din pacate, dar nu surprinzator, spitalul involueaza incet si sigur catre “feudalism”. Mai multe articole despre ce se intampla in prezent cu spitalul, gasiti pe pagina Enterprise Colentina, dar este important de stiut ca “niciuna din noile secții nu este UMFistă” (Dr. Bogdan Andreescu).

Am scris recent despre dezbaterea pe OUG 79 care demonstreaza nu doar ca lumea medicala este scindata, dar ca nucleul tare, “Absurdistanul” (Dr. Marian Stamate), este rupt de etosul medicinei. Sistemul de sanatate romanesc inregistreaza pe 2016 performanta istorica de a fi ultimul, 35 din 35, din toata Europa. Desigur, complexitate etc. etc., dar cand cei care reprezinta si se proclama “crema” medicinei romanesti nu sunt preocupati, poate nici informati… Da, asta ne infricoseaza pe toti.

Comments

Nimic despre toate astea. Doar despre faptul că profesorii și numai profesorii de la UMF trebuie să fie șefi, atât. Să păstrăm sistemul închis, mafiotizat și politizat, să nu cumva să vină vreodată un absolvent de management medical de la Harvard și să câștige prin concurs postul destinat pe viață lu’ dom’ profesor de la UMF.

Binele pacientului nu este o lozinca.

Cum nu era suficienta doza de adrenalina la care suntem supusi zilnic, am mai primit ieri un bolus. (…) Binele pacientului nu e o lozinca. Sunt perfect de acord. E un principiu. E un principiu de la care eu nu abdic. Voi face totul pentru pacientii mei, pentru ca asta e jobul meu. Pentru ca si in situatiile dificile in care am fost uneori, am putut sa ma uit in ochii familiei si sa spun ca am facut tot ce era posibil. Asa am fost invatat. Dr. Dorin Bica

S-au intamplat foarte multe lucruri bune pentru pacienti in acest spital. S-a crescut capacitatea de diagnosticare, sunt cei mai multi medici pe pat, exista sectii unde se realizeaza interventii unice in tara la nivel de top, se face tumor board… Mai multe aici.

Evolutie in vremuri de involutie.

Ca sistem de sanatate, suntem “On other news…“. La care adaugam anchetele jurnalistice recente (www.tolo.ro), incercarea de a legifera mita, salariile mici, lipsa de personal de orice fel, exodul medicilor, modul in care sunt educati rezidentii, imaginea publica a personalului medical si ce mai este de adaugat…

Sorul total EHCI pentru fiecare tara din Europa. Sursa: Euro Health Consumer Index 2016 (pg 28), Health Consumer Powerhouse

In aceste conditii, Colentina nu este doar salvat de la faliment. Se dezvolta, este renovat, sunt infiintate sectii noi, unele de referinta absoluta in tara, se dezvolta capacitatea de diagnosticare… indicele ICM al spitalului creste de la 0,83 la 2,1, cu o sectie avand ICM 5,5 (de una stiu, poate si altele). S-a facut cercetare. O sa spun din nou – cercetare. Au fost securizate proiecte europene, au fost adusi cercetatori foarte buni precum Bogdan Ovidiu Popescu, PhD sau Mihai Ciubotaru, PhD.

In realitate, insa, nimeni nu intelege ca acest “management performant al sistemului” inseamna CNP-uri. Adica oameni cu chip si nume, cu data de nastere, cu inaltime si greutate – care sa stie, sa practice si sa implementeze acest management performant. Deseori, cu sacrificii personale, pt ca atunci cind conduci, nu iti mai apartii. Adica, CNP-urile astea sa fie peste tot acolo unde exista notiunea de manager sau administrator pe toata ierarhia sistemului sanitar. (Dr. Marian Stamate)

Sunt sigura ca mai exista (cateva) spitale care au evoluat frumos. Cam asa stau lucrurile: cu cat mai putine exemple exista, DAR mai ales daca acestea decad sub privirea noastra, cu atat mult dorita si asteptata “modernizare” a sistemului se indeparteaza.

Anormalul devine si mai ‘normal’, implacabil.

Inversarea fluxului traditional al exodului vestic.

Parafrazat din comunicatul Promedica de sustinere a colegilor neurochirurgi Gobej Ionut si Dorin Bica.

Medicii de la Colentina, entuziasti si performanti, au revenit in Romania, inversand fluxul traditional al exodului vestic. (ibid.)

Acestia au luat pozitie publica in contextul unor aberatii administrative impuse de noul manager interimar care nu mai permiteau interventii chirurgicale (care sa depaseasca ora 15:00) pentru doi pacienti si ar fi fost astfel lasati sa moara. Dar si pentru demnitatea profesionala. Sunt multi supermedici in Colentina, din cei vechi sau noi, de aici sau care au revenit. Mare parte din personalul spitalului, asistenti si alte categorii, pare foarte bine coagulat.

In acest timp, in Romania, exodul continua.

Romania’s healthcare exodus

Sonia Papiu started her first year of residency as a psychiatrist in the Romanian city of Cluj in January, but she plans to move abroad within the year, seeking better learning opportunities and hospital conditions. She will not be alone. Yet not all doctors shy away from remote areas.

Colentina nu a avut doar un manager performant. A avut un leader.

…sper ca spitalul să fie ok. Altfel, ar fi păcat de tot ce s-a întâmplat. (Dr. Bogdan Andreescu)

Manageri performanti se mai gasesc. Bogdan Andreescu a fost un manager foarte bun, asta este indubitabil.

Mai important, Bogdan Andreescu a fost leader – a creat o cultura a performantei, demnitatii, a cultivat leadershipul in altii si spiritul de echipa. Nu este usor nicaieri, nu doar in Romania, iar in sistemul de sanatate…

A forma o echipa motivata in principal de maretia misiunii medicale in ciuda greutatilor materiale cu care multi medici si personal medical se confrunta in Romania moderna. Asta numesc eu leadership! (Nicolae-Iordache Iordach)

Remarcati suportul personalului de pe pagina Facebook Enterprise Colentina. Iata cum trei doctori – Gobej Ionut, Lelia Iliescu si Dorin Bica – se lupta pentru pacienti, dar si pentru colegii lor, asistenti, brancardieri. Pentru normalitate. Nu asta dorim? Sa #rezistam pentru viata, respect, demnitate, educatie?

Au dat Parisul pe Colentina. Medic neurochirurg: „Măi, oameni buni, vrem să facem medicină de performanță în România. Ȋn plus, și știm să o facem!” (VIDEO)

Ionuț Gobej este medic specialist neurochirurg. A absolvit Facultatea de Medicină în 2006, apoi a urmat o serie de stagii de pregătire în Franța. Când Bogdan Andreescu, fostul manager al Spitalului Colentina, l-a chemat să opereze în România, Ionuț Gobej lucra la Spitalul Foch din Paris.

In acest timp, in (foarte) multe spitatele:

Neurochirurgul Bogdan Iliescu despre Shogunii din Sănătate: „Vine Dumnezeu la spital ca pe domeniul lui, fără să înțeleagă nimic din actul medical, din boli, nimic”

Bogdan Iliescu, medic neurochirurg: Primul șoc la Neurochirurgie a fost atunci când profesorul m-a luat în sală și după ce au deschis pacientul, am pus mâna pe un creier viu și când l-am simțit că pulsează în mână m-am topit.

Colentina este, astazi, “batalia” dintre doua lumi.

Lumea medicala este scindata, gratie starii de fapt si a involutiei continue, a uzurii si hartuielii de zi cu zi. Pe de o parte avem complicitati tip UMF si alte conditionari (politice, economice samd), pe de alta parte medici care doresc o doza de normalitate. In esenta, conditii care sa permita doctorilor sa fie doctori, iar binele pacientului sa nu fie o lozinca.

„N-am fost demis pentru țeava RADET, ci din cauza unui conflict cu structura dură a UMF”. (Dr. Bogdan Andreescu)

Bogdan Andreescu a incercat, si a reusit in buna parte, sa faca din Colentina “Normalistan”, in regatul “Absurdistan”. Colentina este aceasta lupta, acum.

Sa nu ne facem iluzii “sunt probleme mai mari… peste tot… sistemice” si ele trebuie rezolvate pentru toti. Ele, problemele, nu se vor rezolva niciodata daca ramanem spectatori la ce se intampla acum in Colentina. Nici OUG 79 nu va scuti pe nimeni de la efort, nici o ‘lege perfecta’. Reglementari sunt absolut necesare, dar sistemul se va schimba doar prin afirmari si reafirmari ale demnitatii si solidaritatii profesionale si ale drepturilor pacientilor.

O sa lucram in spitale jalnice, conduse de secureni de sex masculin sau feminin, de smecheri de cartier cu titluri academice pompoase….plingindu-ne si cam atat. Cind apare unul ca Bogdan Andreescu in Capitala si nu ii sta in spate toata lumea decenta a Bucurestiului, ce sa mai zicem daca ar aparea (si ar fi executat identic) vreunul prin cine stie ce colt de tara?! Vedeti, dragii mei, de aia, cat s-o mai putea (si daca tot nu intelegem ce trebuie sa facem si cind anume) cea mai buna salvare si cea mai buna cariera profesionala raman tot liniile aeriene vestice….bilete dus. (Dr. Marian Stamate)

La spitalul Colentina, o echipă de tineri neurochirurgi a trăit un vis frumos: acela de a-și pune la dispoziție cunoștințele dobândite cu trudă pe alte meleaguri în slujba pacienților români. Vorbim de intervenții chirurgicale deosebite. Vorbim de metode de abord deosebite. Vorbim de o atitudine cu totul ieșită din comun pentru țara noastră. Astăzi, însă, se va dovedi cel mai probabil că visul este prea departe de realitate. Asta deoarece medicii respectivi refuză să intre în standardele noastre. Cum foarte bine a spus unul dintre ei: “Eu sunt neurochirurg, nu aranjor”. Probabil Bucureștiul nu are nevoie de serviciile lor. Fiindcă sigur ei își vor găsi de muncă în altă parte. (Dr. Bogdan Tanase)

Daca aceste argumente nu sunt suficiente, revin la primul. De frica.

Europa nu va avea două viteze, ci o viteză și un marșarier. Medicina românească e prima care testează această minunată mașinărie de omorât pacienți, cu complicitatea forurilor științifice și a noastră, a tuturor.
Parafrazându-l pe domnul Dinescu, aș spune: opriți medicina, cobor! Cobor la stația Doamne ferește. (Dr. Simona Tivadar – intreaga postare mai jos. Cititi-o.)

Simona Tivadar – Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă… | Facebook

Nu știu alții cum sunt, dar eu, când mă gândesc la locul nașterii legilor (în timp ce boborul atârnă de stâlpul internetului și se joacă cu mâțele până…

In loc de incheiere – cum se intampla binele ‘afara’?

no.one.talks.about.it in #Romania. How do those foreign countries work? ‘Oh, there’s transparency’; ‘a proper justice system’; ‘good policies’; ‘a strategy’; ‘honest leaders’; ‘public pressure’; ‘quality media’; yada yada yada. See the pattern? Number one, the convo always stays at the general level, never goes into details. Number two, it’s never about the fundamentals: the values and ethos on which those great nations are built.
It is those values, ethos and principles that really matter, my friends. In Romania, they’re only paid lip-service, at best. It’s one of those things that’s appended to official documents and dropped into public discussions just to tick a box. Because there are more urgent, ‘concrete’ things to fix first, right? Wronghttps://newpolitics.ro/about/

Ingrijirea pacientului in Colentina. Sursa: Enterprise Colentina (FB)

Copyright 2015 Lorena Mcnaughtan. All rights reserved.
graphic design by Liana Oprea