Cu sau fara OUG. 79. O dezbatere care dovedeste ceva #medicinromania

“Sprijiniti-i si poate, peste niste ani, proiectul lor va fi unul din cele mai frumoase lucruri la care ati participat.” Dr. Sorin Aldea

Se discuta de ceva timp, in note acute, pe tabere, despre OUG 79, menita sa fie un “inceput de reforma” (formula folosita frecvent) – ar fi dus la depolitizarea si eficientizarea sistemului de sanatate. In ianuarie, a fost respinsa de Senat si inaintata Camerei Deputatilor, unde se va discuta saptamana viitoare.

Daca OUG 79/2016 trebuie sa nu adoptata in forma actuala nu este chiar subiectul acestui blog. Scriu in urma dezbaterii recente, 2 martie, din cadrul Comisiei de Sanatate a Camerei Deputatilor. Daca doriti sa (re)vedeti – este o sursa inepuizabila, o oglinda a realitatii sistemelor de sanatate si de invatamant, a politicii – o gasiti la final. Nu intentionez sa disec aceasta dezbatere, doar incerc sa o pun in perspectiva. Pentru asta am sa ancorez putin in ea – ce e bun, ce e rau, ce e urat si ce nu se aude.

Unde suntem

Jos, jos, jos

Sistemul de sanatate din Romania, indiferent de masurile luate de-a lungul anilor, este in cadere libera. Realitate pe care o stim, o traim cu totii si pe care o reflecta obiectiv raportul de mai jos. Din 2006 de cand este monitorizata, Romania a ajuns anul acesta numarul 35 din 35, ultima… ultima in toata Europa.

Sorul total EHCI pentru fiecare tara din Europa. Sursa: Euro Health Consumer Index 2016 (pg 28), Health Consumer Powerhouse

O analiza excelenta a acestui trend descendent pe baza rapoartelor HCI este facuta, nu de autoritati sau de UMF-uri, ci de Dr. Silvia Costinean mai jos. Acordati-i un pic de timp.

Aceasta va fi cea mai lunga postare ever… – Silvia Costinean | Facebook

Aceasta va fi cea mai lunga postare ever Dar, e scrisă in cuvinte simple. Aceasta este, in opinia mea, explicația pentru dezastrul Sistemului public de…


Cateva puncte pe care le consider importante in general, care reies si din raportul HCI.

  • Guvernare (paradigma de functionare)

Modul de guvernare al sistemului de sanatate este esential in intregul sau. De la cum este finantat, la transparenta, valorizarea profesionala, responsabilizare, mecanisme de monitorizare si control, competitie, de supraveghere a conflictelor de interese samd.

Sa vedem ce e cu Olanda, in momentul acesta cel mai performant sistem de sanatate.

“…un efect important net al structurii sistemului de sanatate olandez ar fi ca deciziile operationale sunt luate, la un nivel neobisnuit de ridicat, de profesionistii in sanatate cu participarea pacientilor”  (raportul HCI pg 8). Acest nivel “neobisnuit” l-am resimtit foarte recent. In poza de mai jos, se afla si Secretarul General pentru Sanatate, Erik Gerritsen. Pentru a realiza cat de departe suntem, luati la intamplare o ancheta a echipei lui Tolontan si masurati distanta. Cand am luat parte la acest eveniment, ultima investigatie era despre Maciuca. Si acum, cand scriu acest blog, tot Maciuca

I have a few great pics from the… – Lorena Macnaughtan | Facebook

I have a few great pics from the Netherlands #ehealth week closing party, powered by rockstart, in Nijmegen. But this, this is by far my favourite….

Aceeasi idee este evidentiata si de Dr. Costinean ‘Lecția Olandei din acest raport este “îndepărtați politicienii si birocrații de la luarea deciziilor in Sanatate!”‘.

Sa moderam comparatia cu Olanda, sa luam Republica Ceha. Este numita “star performer” in Centrul si Estul Europei (CEE) si “pare sa aiba un grad de stabilitate si eliberare de coruptie in sistemul de sanatate, ceea ce este relativ rar in statele CEE”(raportul HCI pg 34). Pe scurt,… coruptia, incompetenta dauneaza grav sanatatii.

Alta sursa (2013) despre modul de guvernare al spitalelor publice (cu exemple din Spania, Republica Ceha, Olanda, Norvegia). Despre Olanda, incepand cu pagina 14.

  • Excelenta

Furnizarea unor servicii de top nu este neaparat consumatoare de resurse, ci poate deveni o resursa pentru sistem. Este benefica atat pacientului, cat si sistemului. Asta au dovedit-o si o continua sa o dovedeasca chiar tarile vecine, Turcia la indemana. Dar si Croatia mai nou: “are “insule de excelenta” in sistemul de sanatate si poate deveni o destinatie populara pentru “turism medical” ” (raportul HCI, pg 8).

Avem si noi nuclee de excelenta, chiar intr-un spital de stat care nu se afla sub aripa manageriala UMF. Sa dau doar exemplul sectiei de neurochirurgie de la Colentina, de ce nu? Sunt sigura ca sunt si altele, dar de dragul contextului, ma voi limita la un singur exemplu non-UMF.

A te ingriji de un proiect ambitios de la nivelul zero, cum a fi renovarea unei sectii a unui spital care parea ca vine fix din cartile de istorie a medicinei si apoi echiparea ei (cu bani publici, evident) la un nivel de varf si poate ca nu este exagerat daca spun ca fara egal in tara. Asta numesc eu viziune si executie. Nicolae-Iordache Iordache

La spitalul Colentina, o echipă de tineri neurochirurgi a trăit un vis frumos: acela de a-și pune la dispoziție cunoștințele dobândite cu trudă pe alte meleaguri în slujba pacienților români. Vorbim de intervenții chirurgicale deosebite. Vorbim de metode de abord deosebite. Vorbim de o atitudine cu totul ieșită din comun pentru țara noastră.
Astăzi, însă, se va dovedi cel mai probabil că visul este prea departe de realitate. Asta deoarece medicii respectivi refuză să intre în standardele noastre. Cum foarte bine a spus unul dintre ei: “Eu sunt neurochirurg, nu aranjor”. Dr. Bogdan Tanase

  • Inovatie

Aici ar fi foarte mult de spus. Pe langa ce a spus recent si fostul manager de la Colentina Dr. Bogdan Andreescu (parafrazat – vezi video din articol) “avansul tehnologic te lasa cu sectiile goale”, adaug faptul ca Romania deja produce inovatie in medicina pe care o exporta dar nu poate sa o integreze. Am mai scris, dar nu insist aici. Continuarea ar fi “avansul tehnologic te scoate cu totul din peisajul sistemelor de sanatate”.

In raportul (pg 8) citat insa avem Macedonia, care ia avans prin tehnologie digitala, in acest caz. “In 2014, Macedonia a facut cel mai remarcabil salt (…) din istoria indexului, de la pozitia 27 la 16, in principal datorita implementarii unui sistem electronic de programare! Aceasta situatie pare sustenabila si in 2016, cu o cadere pe locul 20, avand imbunatatiri ale altor tari.”

Pe scurt, acum, se poate doar in jos

Excelenta fara un sistem de educatie solid, fara inovatie, fara valorizarea competentei – suntem dovada – nu este posibila.

Ne-a fost oferit si un citat din Toma Ionescu
“Mândria si prestigiul unei tari sunt universitatile sale. Iar trecutul este garanția viitorului”

Pai, hai sa vedem cam unde se situează in prezent “mândria si prestigiul”, ca sa înțelegem si cum va arata viitorul Dr. Silvia Costinean, mai mult in postarea sa.

Sanatate. Confruntarea celor doua lumi, 2 martie 2016. Photo: Dr. Silvia Costinean

Bun, foarte putin bun si ce nu se aude

Bun

O dezbatere ramane o dezbatere si are valoarea ei. Am apreciat incercarea Conf. Dr. Corneliu Florin Buicu de a mentine o abordare constructiva si un ton decent, desi acolo se confruntau literalmente doua lumi.

Bun a fost si faptul ca au existat reprezentanti ai pacientilor – Rozalina Lepadatu si Vasile Barbu, chiar si un student la medicina din Brasov, Miron Tiganas.

In lumina celor de mai sus, aceasta dezbatere, mai buna poate decat multe OUG-uri la un loc, ne conduce catre o singura concluzie: Atat. Este nevoie de o schimbare radicala in sistem.

Si asta este tot un lucru bun.

Foarte putin bun (bland, nu?)

Posturing… reprezentati ai UMF au venit insotiti de juristi sau avocati, ma rog. Nu era un divort. Sau era…? De cine? Parea ca absolut de orice si oricine. Mai mult, cei repudiati aveau sa se intoarca intr-un final la sursa cunoasterii si vindecarii. Ce loc aveau juristii, mai departe de simbolistica?

Pe scurt, spune frumos Dr. Silvia Costinean

Ordonanta care aduce modificări timide a determinat o reacție disproporționată, furioasa a establishment-ului din Sistem. (…) Ea nu înlătura UMF urile de la funcțiile de conducere.

O intreaga colectie… Delectati-va.

Umefistan*: rectorii universităților de medicină refuză competiția pentru posturile de conducere din spitale

“Cred că va trebui să înțelegem că nu putem separa lumea medicală în două. (…) Aici se tot pisează pe profesori. Încep să ne deranjeze profesorii, dar vă spun că e în sală un om care a avut un tată și nu s-a dus la medicul cu vechime de 5 ani, ci a fost sunat conferențiarul, șeful de secție.

Selectate…

Izvorul cunoasterii si stiintei… Intrebare: Cate spitale care formeaza rezidenti au acces la jurnale, cursuri, formari gratuite?

Să nu mai vorbim despre cum este tratat un rezident în România. Personal, am plecat pentru că simțeam că nu mai am ce să învăț de la medicii prea în vârstă, care refuză să mai citească ceva și se bazează mai mult pe experiență. Aici este un pic altfel. Chiar dacă ești la început de drum, părerea ta are valoare. (…) O altă diferență ar fi faptul că aici faci tot felul de cursuri în timpul stagiaturii sau rezidențiatului, majoritatea gratuite sau cu un sprijin financiar din partea instituției pentru care lucrezi. Raluca Mălăescu, medic rezident in Austria

S-a dat un exemplu de la Constanta unde niste doctori tineri, ne-UMF, nu au facut fata… Nu au facut… fata?

N-am fost demis pentru țeava RADET, ci din cauza unui conflict cu structura dură a UMF. Dr. Bogdan Andreescu, fost manager Colentina

Altceva, Dnul Mircea Beuran, Presedintele Senatului UMF:

Cred ca va trebui sa intelegem ca nu putem separa lumea medicala in doua.

Nu…?! Reality check: Lumea medicala ESTE ACUM separata in doua, gratie starii de fapt si a involutiei continue.

Asteptarile din partea pacientilor, doctorilor, studentilor, societatii in ansamblul ei sunt altele. Si… cum sa spun… there is no way back to kingdom. Kingdom no more… E doar o trauma de separare si una de coborare.

In plus, da. Se poate. Contrar celor sustinute de Dnul Laurentiu Colintineanu (fost purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii in timpul Ministrului Vlad Voiculescu) – nimeni nu ar dori sa separe UMF-urile de spitale. Mmmm…?! E timpul, se poate si este un model perfect functional in alte tari (UK, Danemarka, Olanda…) unde performanta clinica este suverana in spital, iar cea academica in universitate. Dar si daca nu ar exista modele, pe baza starii de fapt, tot trebuie facuta aceasta separare. Relatia UMF-urilor cu sistemul de sanatate trebuie asezata pe fundamente noi, benefice pentru toti actorii.

Nu exista alb si negru si gata. Insa problema este PRINCIPIUL pe baza caruia o gasca, cu criterii speciale de acces in grup si de conservare si avansare ulterioara, captureaza un sistem si un stat fara drept de apel, in baza lipsei totale a meritocratiei si in baza unei preconditionari absolute. Dr. Marian Stamate

Ce nu se aude?

Vocea doctorilor.

“Sprijiniti-i…” (Dr. Sorin Aldea), indiferent daca sunteti in sistem sau nu. Oricand putem deveni pacienti sau ramanem “cetateni bolnavi in lipsa doctorilor” (Dr. Marian Stamate, parafrazat).

Cititi toata postarea si comentariile:

Cine sa explice poporului cum a fost, este si va fi asasinat prin promovarea incompetentei la conducerile sectiilor spitalelor in care s-au internat si se vor interna, in fiecare zi , luna si an de pina acum si de acum incolo? (…) E bomba cu ceas la temelia statului si la temelia si asa subreda a drepturilor omului si a drepturilor cetatenesti si a dreptului la egalitate de sanse si tratament… Dr Marian Stamate

Vocea doctorilor nu se aude suficient nici in media, iar in aceasta dezbatere a luat cuvantul doar Dr. Bogdan Tanase.

Bogdan Tanase – Am avut astăzi plăcerea de a participa la… | Facebook

Am avut astăzi plăcerea de a participa la discuții în Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților pe marginea OUG 79/2016, celebra de acum “ordonanță a…

O dezbatere care dovedeste ceva.

O Ordonanta care aduce modificări timide… – Silvia Costinean | Facebook

O Ordonanta care aduce modificări timide a determinat o reacție disproporționată, furioasa a establishment-ului din Sistem. Ea nu ducea la depolitizare….

Inca din ianuarie, sindicatul Promedica a indicat acest fapt – luata in sine, ordonanta este “timida” (Dr. Costinean).

In sistemul medical romanesc este nevoie stringenta de acordare a pozitiilor de conducere si coordonare medicilor care dovedesc aptitudini clinice superioare, precum si inclinatii manageriale autentice. In consecinta, militam pentru acordarea de sanse egale de participare la concursurile de sef de sectie tuturor medicilor, indiferent daca lucreaza in sistemul Ministerului Sanatatii sau al Invatamintului si limitarea numarului de mandate pentru aceste pozitii. De asemenea, este imperioasa democratizarea pragmatica a accesului la posturile de manager in baza calitatilor individuale, a experientei si a pregatirii specifice. In mod necesar, trebuie analizate atent si cu spirit practic problemele generate de incompatibilitatile ce trebuie avute in vedere la ocuparea acestor functii. 

In final

Din fericire, nu este finalul… cu sau fara OUG 79. Este mai bine cu sau fara? Intrebati doctorii – ei ce prescriu? Un lucru este cert, OUG79 este un pas timid de reforma, dar are meritele ei. Poate cel mai important este exact aceasta dezbatere. Schimbarile care se impun sunt de profunzime, nu lasa loc timiditatii, si trebuie sa vizeze atat un nou mod de operare si guvernare, cat si o directie.

Din pacate, vocile doctorilor nu sunt ascultate. Desi exemplele pe care le-am dat aici nu sunt singurele, sunt si alti doctori care s-au exprimat consistent – il mentionez si pe Gabriel Diaconu. Sunt totusi putini si nu sunt perceputi ca o voce a comunitatii profesionale, chiar daca exprima preocuparile majoritatii.

De ce nu vorbesc doctorii? Mai ales, de… – Lorena Macnaughtan | Facebook

De ce nu vorbesc doctorii? Mai ales, de ce pleaca? *opinie* –De ce si pentru cine este relevant ce se intampla in spitalul #Colentina?– * “Nu intelegem…


“Din fericire” s-a ajuns la un low istoric. Stim ca medicina este o chestie complicata, dar chiar si cei care nu au acces la izvorul cunoasterii leaga cateva punctele intre ele. Sa nu ne facem iluzii, societatea face si va face din ce in ce mai bine legatura dintre starea jalnica a spitalelor, investigatiile recente in sanatate, faptul ca “multi medici din România au făcut asta. S-au operat în străinătate” (Cătălin Cîrstoiu, rector UMF Bucuresti)… si…

– Mai e ceva, stați să vă spun! Aveam nevoie de o radioterapie țintită, ganglionii cervicali sunt foarte sensibili. O radioterapie imprecisă mi-ar fi produs mari probleme. Și știți cum e radioterapia în România.

– Cum e?
– Dezastruoasă! (ibid.)

De ce “dezastruoasa”? Samd, samd.

Am convingerea ca societatea intelege, poate nu suficient, ca doctorii sunt cei care stau nu doar intre sanatate si boala sau moarte, ci, de multe ori, si intre pacient si sistem.

Cum nu era suficienta doza de adrenalina la care suntem supusi zilnic, am mai primit ieri un bolus. (…) Binele pacientului nu e o lozinca. Sunt perfect de acord. E un principiu. E un principiu de la care eu nu abdic. Voi face totul pentru pacientii mei, pentru ca asta e jobul meu. Pentru ca si in situatiile dificile in care am fost uneori, am putut sa ma uit in ochii familiei si sa spun ca am facut tot ce era posibil. Asa am fost invatat. Dr. Dorin Bica

Putini medici din țara asta au înțeles că educația medicala nu sunt șanse să fie făcută sistematic în populație datorită vreunei strategii a statului.
Puțini dintre cei care au înțeles asta și-au regândit timpul liber și așa puțin, pentru a face asta pe cont propriu. Dr. Sandra Alexiu

Nu stiu daca sunt putini sau multi, dar sunt… Spitalul Virtual pentru Copii (Conf. Dr. Mihai Craiu), Dr. Otilia Tiganas, recent Dr. Horatiu Ioani… Sunt sigura ca sunt si alte exemple.

Societatea este, in cele din urma, atenta la ce se intampla in sanatate.

Comments

Nimic despre toate astea. Doar despre faptul că profesorii și numai profesorii de la UMF trebuie să fie șefi, atât. Să păstrăm sistemul închis, mafiotizat și politizat, să nu cumva să vină vreodată un absolvent de management medical de la Harvard și să câștige prin concurs postul destinat pe viață lu’ dom’ profesor de la UMF.

Se pregateste o noua lege a sanatatii. Speram ca vocile doctorilor si ale pacientilor sa fie ascultate. Speram ca aceasta sa aduca toate modificarile de fond necesare – sa fie o lege lucrata si dezbatuta intens la nivel de societate.

Traseul în carieră pentru un medic tânăr este neclar, în prezent. Dr Bogdan Tanase

Traseul unui doctor specializat si acreditat in strainatate este clar – la Sinaia, Predeal…

În Anglia, aveam colegi care veneau din toată lumea pentru certificarea FRCS (Fellowship of the Royal College of Surgeons”) și în România nu e bună! Pentru ceilalți colegi, calificarea aceea valora greutatea lor în aur. Aici, trebuie să mergi la nu știu ce «curs la Sinaia». Dr. Horatiu Ioani

Traseul pacientului in sistem…

Speram ca este foarte clar pentru toti, dar mai ales pentru decidenti ca nu se poate permite perpetuarea starii de fapt, in good faith.

Din fericire, exista dialog. Poate este momentul sa trecem un pic peste culori si preferinte si sa continuam constructiv si insistent.

Dnul Buicu ne ofera indicii ca exista intentia de a produce schimbare, si in timpul dezbaterilor si in interviul de mai jos.

Noi politici publice în sistemul sanitar românesc

de Arina Moldovan Articol publicat in Revista MedFarm Anul 4 – Nr. 41 – editia tiparita – Ianuarie/Februarie 2017. Aceast articol a fost parcurs de 4.324 ori de către cititorii noștri. Peste 31.000 de persoane s-au abonat la Newsletterul saptamanal. O poti face si tu chiar acum!

Daca doriti sa (re)vedeti filmul dezbaterii… merita.

Două lumi… Dezbatere publică despre… – Emanuel Ungureanu

Două lumi… Dezbatere publică despre managementul spitalelor în Comisia de Sănătate. Este important să urmăriți această dezbatere, ne privește pe toți….

Copyright 2015 Lorena Mcnaughtan. All rights reserved.
graphic design by Liana Oprea