Conferinta ’’Provocări viitoare pentru serviciile de sănătate – O abordare națională și europeană’’, Bucuresti, 22 feb 2017


Acesta este un sumar al conferintei despre sistemul de sanatate la care am participat recent. Ma ajut de informarea facuta de Sindicatul Promedia, cu scopul de a adauga ceva mai multe detalii despre aceasta conferinta si de a disemina studiul efectuat de Fundația Europeană de Studii Progresiste, Fundația Friedrich Ebert Stiftung și Fundația Stânga Democratică privitor la perceptiile si asteptarile populatiei vizavi de starea prezenta si directia dezirabila a sistemului de sanatate in contextul national si european.

“In data de 22 februarie 2017, la Parlamentul României, a avut loc o dezbatere publică pe tema ’’Provocări viitoare pentru serviciile de sănătate – O abordare națională și europeană”

Moderatorul si organizatorul evenimentului a fost dl europarlamentar Victor Negrescu, gazda evenimentului a fost dl. Conf. Dr. Corneliu Florin Buicu – Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, iar organizatorii au fost trei fundatii de centru-stânga, cu cărți de vizită consacrate la nivel european: Fundația Europeană de Studii Progresiste, Fundația Friedrich Ebert Stiftung și Fundația Stânga Democratică. Printre invitați s-au numărat ministrul sănătății [n.b. Florian Bodog] parlamentari din diverse formațiuni politice, reprezentanti ai asociațiilor de pacienți, reprezentanți ai unor asociații profesionale și reprezentanți ai Federației Hipocrat, inclusiv ai Sindicatului Promedica” (Informare Promedica).

Exista o lista ceva mai ampla a vorbitorilor, dar care nu reflecta toate interventiile. Aici, fac doar o selectie succinta a ceea ce s-a discutat in timpul conferintei.

Inainte de asta, as vrea sa subliniez faptul s-a desfasurat mai mult ca o dezbatere, ceea ce a fost de apreciat. Dnul Conf. Dr. Corneliu Florin Buicu chiar a insistat asupra dialogului si a tinut sa dea un raspus fiecarei interventii.

Din deschidere, dumnealui si Ministrul Florian Bodog au insistat asupra importantei dialogului. Dnul Conf. Dr. Corneliu Florin Buicu a vorbit despre transparenta, nevoia de a includere in dialog a tuturor participantilor in sistem si de nevoia de a recladi increderea doctorilor si a pacientilor.  Dnul Ministru Florian Bodog, prezent doar in deschidere, a pus accent atat pe dialog, cat si pe nevoia de colaborare dintre executiv si legislativ.

Tot in deschidere, Dnul Vasile Barbu, presedintele Asociatiei Nationale de Protectie a Pacientilor a vorbit despre nevoia de a trece peste dialogul ceremonial. Este nevoie de o abordare responsabila si o informare corecta, de un altfel de politica. A subliniat ceva foarte relevant, mai ales in contextul studiului prezentat, ca trebuie sa stii ce intrebari sa pui, ce este relevant si cum trebuie investigat. Exemplul Dnului Barbu a fost: este o mare diferenta intre a intreba Vreti medicamente ieftine? si Vreti medicamente ieftine pana la limita in care ele nu ar disparea dupa piata?. Dna Rozalina Lepadatu, presedintele Asociatiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune si ICEEhealter ;), a intervenit specific pe tema medicamentelor, a dramelor prin care trec pacientii si a scamatoriilor la care trebuie sa recurga pentru a putea avea continuitate in tratament.

O sa divaghez un pic pe marginea necesitatii de a pune intrebarile corecte si relevante. Antropologul  Diana Forsyth (2002) a relatat cum, in anii ’90, un grup de neurologi a esuat sa identifice prima si cea mai importanta intrebare a pacientilor care sufereau de migrene: Am I going to die? (O sa mor?). Atentionare mai mult decat relevanta – retineti cand rasfoiti studiul.

Tot Dnul Barbu a subliniat ca este nevoie de continuitate in guvernare, de nevoia de schimbare a legislatiei si conceperea ei pe baza infrastructurii, de renuntare la populisme, de guvernare activa, pentru noi, cu societatea civila.

Lectorul universitar Alina Duduciuc, PhD, a subliniat ca nu avem cultura cercetarii. Foarte relevant, deoarece este nevoie imperioasa de a ne dezvolta in aceasta directie pentru a putea crea politici adecvate si adaptate. Dumneai a vorbit si despre necesitatea de a colabora. A mai remarcat faptul ca, de exemplu, in criza vaccinurilor, nicio voce credibila din sanatate nu a vorbit despre asta. [UPDATE: Dna Dr Sandra Alexiu, vicepresedintele Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si membra a Grupului de vaccinologie mi-a atras atentia asupra faptului ca in cazul vacciunurilor, doctori si organizatii au luat pozitie in mod constant si repetat. Un exemplu Dr. Sandra Alexiu: Exista un deficit de vaccinuri (oct. 2016).] Altfel spus, este nevoie de leadership in randul profesionistilor. Aici, as vrea sa salut initiativa doctorului Mihai Craiu, care a creat pagina Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, menita sa dialogheze si sa educe corect. Vizitati-o, promovati-o, este fantastica. Medicul de familie Otilia Tiganas publica adesea bloguri educative si informative. Totusi, cred ca la ce face referire Alina Duduciuc este cu totul altceva – pozitii ale organizatiilor profesionale sau ale profesionistilor din sanatate, atunci cand conteaza, atat in cazurile care ajung in agenda publica, cat si in cazurile in care probleme, poate mai putin acute sau constientizate de publicul larg, sunt relevante pentru activitatea sistemului sau a unei unitati medicale. In final, Alina Duduciuc a vorbit despre nevoia de a avea o comunicare medic pacient imbunatatita, dar ca aceasta nu poate fi un deziderat realist in conditiile de supranormare actuale.

Doctorul Victor Enache a subliniat faptul ca doctorii tin “in picioare un sistem subred”, ca relatia medic – pacient, bazata pe incredere, pare sa eludeze cumva discutiile despre sistemul de sanatate…

Reprezentantii Sindicatului Promedica, Presedintele Dr Eleodor Carstoiu si Vicepresedintele Dr Marian Stamate, “au sustinut interventii pragmatice, solicitand interventii imediate ale guvernantilor si legislatorilor in directia stoparii exodului personalului medical, a imbunatatirii calitatii actului medical si a recladirii pe baze recunoscute la nivel european a scarii de valori sociale si profesionale” (informare Promedica). S-a vorbit despre venituri, despre insuficienta de cadre medicale, iar Dr Carstoiu a sustinut prin exemple concrete, nevoia de a interveni cat mai urgent pentru a remedia situatii care afecteaza grav actul medical si situatia pacientilor. Dr Stamate a subliniat faptul ca este nevoie de schimbare de paradigma la nivelul sistemului, care nu trebuie sa se limiteze la contributiile la sanatate, ci implica multe paliere, incepand cu educatia, inclusiv trainingul specialistilor (i.e. crearea unor centre de excelenta). A mai vorbit despre malpraxis si statutul profesiilor medicale.

In final, am sa mai mentionez doua interventii… Dna Vania Limban, moasa si reprezentanta a Asociatiei Moaselor din Romania care considera ca este nevoie de o reglementare corespunzatoare a acestei profesii. A doua interventie, imi pare rau ca nu am retinut numele intreg – Dna Daniela…, reprezentanta a unei asociatii de educatie sexuala si planificare familiala la care sunt afiliate 67 de organizatii relevante, a aratat ca din 2004 nu mai exista niciun studiu la nivel national in acest domeniu si ca Romania sta cel mai rau in Europa la numarul de sarcini sub varsta de 15 ani.

Tot informarea Promedica face o buna sinteza a interventiilor Conf. Dr. Corneliu Florin Buicu: “Domnul Conf. Dr. Corneliu Florin Buicu a vorbit de intenția Comisiei de Sănătate a C.D. [n.b. Camera Deputatilor] de a elabora in 2017 un cod de legi cuprinzător care să includă Legea sănătății – modificată și acte normative  cu privire la statutul categoriilor profesionale care desfăsoară activitate în sistemul de sănătate, cu privire la implementarea directivelor europene in ceea ce priveste trasabilitatea medicamentelor autorizate pe piața din Romania, cu privire la achizițiile din domeniul sanitar in ceea ce priveste stocul de vaccinuri si produse utilizate in bolile cu afectare majoră a pacienților, cu privire la investigatiile pentru bolile incluse in programele naționale de sănătate si alte reglementări de prețuri sau servicii medicale, precum și legate de normative si normarea muncii, de circulația in spațiul european a specialiștilor.”

In final, iata studiul mentionat. Dar, pentru a pune intr-o perspectiva mai ampla rezultatele acestuia, subliniez ca Romania in 2016 apare ca cel mai slab sistem de sanatate din toata Europa (nu doar EU), conform evaluarii Euro Health Consumer Index.

Sorul total EHCI pentru fiecare tara din Europa. Sursa: Euro Health Consumer Index 2016 (pg 28), Health Consumer Powerhouse

Fac mentiunea ca studiul, in afara de faptul ca defalcheaza pe grupe de varste, nu prea face referire la generatia Millenials… Cred ca aici ar trebui pornit de la a intelege intai ce trebuie intrebat si… da. Subiecte precum tehnologie, inovatie, telemedicina, perceptii asupra sistemului informational din sanatate, informare adecvata, inclusiv in medii digitale…. Doar zic.

Changing the Future of Healthcare in Europe

Study led by Fundația Stânga Democratică, the Foundation for European Progressive Studies and Friedrich-Ebert-Stiftung Romania A Leap Forward for Millennials I “Changing the Future of Healthcare in Europe” I A national & European approach

Aici, aveti si postarea oficiala a evenimentului, cu poze cu tot :-), si in engleza.

Changing the Future of Healthcare in Europe – A national & European approach – A Progressive Agenda for the Future

Fundația Stânga Democratică (FSD), the Foundation for European Progressive Studies (FEPS) and Friedrich-Ebert-Stiftung Romania (FES) have organized the conference „A Leap Forward for Millennials. Changing the Future of Healthcare in Europe. A national & European approach”. The event took place on 22nd of February 2017 at Palace of Parliament, Health Committtee.

Am sa inchei cu finalul din informarea Promedica, nu doar pentru ca e mai usor :-), dar mi-a placut: “Salutam inițiativa Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților, a tuturor formațiunilor politice care doresc să intervină și societății civile implicate astfel încât să influențeze, speram in timp util, evoluția favorabilă în toate direcțiile, a sistemului de sănătate.”

Conferinta “Provocări viitoare pentru serviciile de sănătate – O abordare națională și europeană”, Bucuresti, 22 februarie 2017. Sursa: http://progressiveagenda.eu/changing-the-future-of-healthcare-in-europe-a-national-european-approach/

PS. Am fost foarte tentata sa va povestesc ceva despre cum este sa navighezi prin Palatul Parlamentului, dar poate merita un blog special ;)…

Copyright 2015 Lorena Mcnaughtan. All rights reserved.
graphic design by Liana Oprea