Conferinta ThinkHealth, Bucuresti, Oct 13, 2016

Astazi, am avut placearea sa particip la conferinta ThinkHealth, organizata de Point Public Affairs. Ii multumesc foarte mult Lilianei Munteanu pentru initiativa si colaborarea plina de energie si pasiune.

Am sa incerc sa sumarizez o parte din subiectele abordate astazi, desigur, prin filtrul subiectiv.

Conferinta a continut doua paneluri, dupa care au fost organizate ad-hoc cateva grupuri pentru a dezbate pe diverse teme si a oferi solutii. Din pacate, despre aceasta parte, nu va pot oferi informatii, mai departe de temele care au fost dezbabute

 • Principalele cauze de mortalitate din România – bolile cardio vasculare
 • Accesul la inovație
 • Categoriile minoritare de pacienți – bolile rare
 • Transparentă, standardizare, big data
 • Programe de prevenție
 • Revoluția spitalelor

Primul panel, moderat de Liliana Munteanu

Am sa punctez cateva idei pentru primul panel.

Vlad Voiculescu, Ministrul Sanatatii

Vlad a expus patru obiective pe care si le-a propus pe durata mandatului

 • Resursa Umana – si aici a facut referire la imbunatatiri privitoare la salarizare, garzi si modificarile ce urmeaza a fi aduse ordinului 870 pentru a elimina chestiuni nefiresti legate de programul de munca.
 • Asigurarea consumabilelor pt spitale si accesul la medicamente – a facut referire la masurile recent anuntate de micsorare a preturilor la medicamentele generice, de exemplu.
 • Infrastructura – proiectele deja anuntate, si cel aflat in desfasurare la Spitalul de Arsi, precum si de spitatele reginonale a caror constructie se spera a fi inceput in anul care vine.
 • Nu in ultimul rand, a vorbit despre proiectul privind transparenta

De asemenea, a anuntat modificari legate de performanta si contractul managerilor de spital.

Transparenta si efortul de a crea un mediu bazat pe responsabilitate si competenta sunt, din punctul meu de vedere, esentiale. Desigur toate sunt importante, dar astea sunt de fond.

A fost intrebat cum se asigura ca astfel de masuri vor fi mentinute – Vlad a spus ca are incredere in societarea civila, in generatia sa. A spus ceva foarte frumos – “increderea in oameni este un semn de noblete”.

Au fost cateva intrebari din sala, destul de incarcate, sa le numesc. Doua exemple. O intrebare a sosit dupa o introducere destul de lunga si a fost legata de modificarile legate de contractual managerului. Se sustinea ca managerul de spital nu trebuie sa fie interesat daca exista sapun la toaleta si, mai mult, se fura, de aceea… Alta interventie a fost legata de faptul ca guvernul a atacat la Curtea Constitutionala acel act legislativ care sa ofere stimulente doctorilor in limita a doua salarii medii pe economie. In inregistrarea de mai jos (scroll pana la primul video), la inceput.

Diana Loreta Paun, Consilier de stat, Departamentul Sanatate Publica, Administratia Prezidentiala

A vorbit despre faptul ca de la nivel presidential au fost demarate initiative inca de anul trecut, cu rolul de a facilita comunicarea si schimbarea, inclusiv in relatia cu pacientul. Minutul 30.
Androulla Eleftheriou, Membru al Boardului, International Alliance of Patients Organizations

A avut o prezentare foarte informativa despre rolul pacientului, despre necisitatea plasarii acestuia in centrul unui sistem de sanatate. A oferit informatii despre initiative la nivel european, cu mentiunea ca desi se fac progrese, inca mai este mult de facut. Minutul 1:03:...

Dorica Dan, Presedinte, Alianta Nationala pentru Boli Rare din Romania, membru board EURORDIS

A avut o prezentare impresionanta privitoare la situatia pacientilor cu boli rare, la lipsa de protocoale si suport in Romania. Dar, mai mult, a vorbit despre realizarile asociatiei domniei sale foarte importante privind integrarea acestor pacienti in conversatia la nivel european. In video, minutul 1:18:….

John Leach, Associate Principal, McKinsey & Company’s London, leader in the McKinsey healthcare practice

John locuieste in Praga, o surpriza placuta pentru mine, pentru ca acest oras a fost acasa pentru mai bine de patru ani. Puteti vedea prezentarea lui plina de exemple de eficientizare din UK, Danemarca sau India in videou-ul de mai jos, minutul 45.


Pnina Rosenzweig, Președinte, The Neeman Association, Israel

Pnina a avut o prezentare despre cat de importante sunt organizatiile de pacienti, atat pentru pacienti si ingrijitori, cat si pentru eforturile de a educa – incepand cu factorii de decizie si terminand cu populatia. Minutul 1:35:...

In prezentarea mea,

am cautat sa nu reiterez din ideile prezentate anterior. Ci sa punctez cateva lucruri mai putin evidentiate si sa atrag atentia asupra unor tendinte foarte recente. In final, sa “drive health care home”. Daca doriti sa ascultati, in video-ul de mai jos, minutul 1:48:….

 • Schimbarea provocata de tehnologiile digitale nu se reflecta doar in sanatate, ci se va afecta si in modul de guvernare, educatie…
 • Ce vine acum ca val de inovatie in sanatate este mindblowing. Da… in cativa ani, daca nu suntem atenti, s-ar putea sa ni se para ca suntem la ani lumina distanta de alte sisteme
 • Desi tehnologia in sanatate este asociata adesea cu o doza de dezumanizare, in ultimii ani, aceste tehnologii, poate paradoxal, au adus in centrul atentiei chestiuni profund umane, legate de interactiunea medic – pacient – asistent
 • Orice solutie, inclusiv tehnologica, va avea success si va fi eficienta numai daca va sustine relatia dintre medic – pacient – asistent, nu un singur actor. Imi place ce a spus Dave Chase, ca solutiile sustenabile vor fi cele care vor avea un mix optim intre tehnologie si uman
 • In sanatate, in Romania, avem nevoie mai intai sa reparam (aici intrand si transparenta, si accesul, dar mai ales crearea unui mediu bazat pe performanta si competenta, separarea activitatii clinice de cea didactica samd), dar autoritatile trebuie sa realizeze ca rolul lor va fi de a facilita, a lasa doctorii si asistentii sa conduca schimbarea, si acestia vor trebui sa lase pacientii sa ii ajute. Trebuie oferite parghii ca sistemul sa continue sa inoveze din interior, sa absoarba inovatie si sa creeze colaborari cu mediul privat. Stiu ca a lasa inovatia sa porneasca de jos in sus, nu este ceva ce autoritatile obisnuiesc sa faca. DAR este imperios necesar (exemple vedem in SUA, Franta si recent UK).
 • Am dat doar cateva exemple de startupuri romanesti care nu isi gasesc radacini in sistemul nostru de sanatate, dar sunt bine primite de alte tari.
 • Inovatia in sanatate, mai ales bazata pe digital, este si o sursa de crestere si competitivitate economica, nu doar o solutie pentru diverse problemele sistemului de sanatate. Romania ar putea dezvolta o latura competitiva aici, date fiind infrastructura, talentul din IT si sanatate.

La final, mesajul este ca a-ti pasa in sanatate este o cerinta strategica. Am lasat-o pe Lucy Kalanithi, doctor, sa ne reaminteasca despre ce este vorba in sanatate.

Every #illness is a love story… Every time you’re reducing suffering you’re making love” (Lucy Kalanithi).

Pentru cei interesati de prezentare, puteti sa o descarcati in urmatoarele 48 de ore, dupa care nu v-a mai putea fi descarcata, dar puteti sa ma contactati in privat oricand si va pot pune la dispozitie o versiune pdf. Notele prezentatorului sunt messy, pentru ca nu am un script, ci idei :-), si… desigur, ideile imi apartin daca nu au ghilimele.

ThinkHealth – InventHealth. Because digital.

This presentation was delivered on Oct 13th, in Bucharest, Romania, at ThinkHealth conference

Al doilea panel, pe care l-am moderat impreuna cu Liliana Munteanu

Melania Medeleanu, fondator Asociația Magic Camp – Schimbarea începe cu noi. Melania a facut un apel, pe baza unei teorii criminalistice, ca schimbarea porneste de la implicarea fiecaruia, chiar si in lucruri care par a fi marunte. A fost o prezentare foarte bine construita, cu un mesaj perfect livrat, si foarte adevarat. In video, minutul 2:24:….

Panelisti

Mirela Balcan, Industry Lead Health, Custom Research & Strategy, GFK

Ideile principale aici sunt:

 • Populatia are nevoie de mai multa educatie in sanatate
 • Populatia considera ca accesul la servicii de sanatate este un drept
 • Nu se implica activ in mentinerea starii de sanatate
 • Perceptiile asupra sistemului public de sanatate sunt negative, in atribute precum: ineficient, haos, dezorganizat, bolnav, la limita mizeriei, subfinantare critica si cam asa, multe…
 • Increderea cea mai mare o au in doctori si farmacistii, si cea mai mica Ministerul Sanatatii, spitatele si Casa de Asigurari de Sanatate
 • Profilul managerului de spital este legat de competenta si ideal sa fie doctor.

In intregime, in video, de la 2:42:….

De la minutul 3:00:…, puteti urmari panelul 2, in mare parte.

Radu Rasinar, Președinte, Local American Group (LAWG)

Interventiile domnului Rasinar au fost succinte si inspirationale. A facut apel catre toti de a vota pentru sanatate. http://votezpentrusanatate.ro/. Este timpul sa fim un pic mai implicati si mai atenti la programele pe care partidele le au cu privire la acest domeniu vital.

Vasile Cepoi, Presedinte, Autoritatea Nationala de Management al Calitatii in Sanatate

A vorbit despre dificultatile in a agrea asupra standardelor si despre faptul ca vor fi emise noi reglementari pentru calitate

Petru Craciun, Presedinte, CEGEDIM

Printre altele, considera ca este timpul sa avem asigurari diferentiate pe contributie, si asigurari private.

Florin Buicu, Membru PSD, Presedinte al Comisiei de Sanatate, Camera Deputatilor
Cristian Busoi, Prim Vice Presedinte PNL, Europarlamentar
Clotilde Armand, Vice Presedinte, USR
Despre programele celor trei partide puteti afla mai multe pe site-urile respective.

Point Connections – Timeline | Facebook

In cateva minute, incepe discutia despre viitorul sanatatii in Romania! Stim despre ieri, traim in ziua de azi, avem asteptari pentru ziua de maine. Dar ce se va intampla in ziua DE DUPA MAINE?

Eu am sa mentionez doar doua interventii care mi s-au parut interesante:

 • Niciun guvern nu va acorda 6% pt sanatate. La intrebarea mea De ce nu? Raspunsul a venit din partea Dnului Buicu, ca vrem si educatie samd. Mda, caci alte tari chiar par sa sacrifice educatia pentru sanatate.
 • Clotilde Armand a fost singura care a prezentat propunerea de a ajunge pana in 2020 la 8% si sa incercam sa folosim infrastructura existent si talentul IT, astfel incat sanatatea sa nu mai fie doar un consumator, dar si un generator de resurse si crestere economica. Aleluia.

Iata aici finalul acestui panel:

Astazi, la #thinkhealth, raspunsuri la… – Lorena Macnaughtan | Facebook

Astazi, la #thinkhealth, raspunsuri la intrebari din sala, de la Clotilde Armand USR, Florin Buicu PSD si Cristian Busoi PNL. Interventii la final de la…


La final, trebuie sa ii multumesc lui Lucian Ionita, eHealth Romania, care este the best for good mood :). De asemenea, m-am bucurat nespus sa le revad pe Oana Gheorghiu si Carmen Uscatu, Daruieste Viata (purtam bratara roz “Happiness is freedom” si le aveam intr-unul din slide-uri :-), nice to take it from the slide to real life), precum si pe Bogdan Tanase, Presendinte Alianta Medicilor. A, si Clotilde… big like :-).

Mi-ar fi placut sa vad mai multi medici in sala si, din ce stiu, o singura asistenta medicala, dar poate erau mai multe. Cat despre IT… nu sunt sigura, dar nici nu am avut ocazia sa network prea mult, fiind prezenta in paneluri.

Multumiri organizatiorilor, Lilianei Munteanu pentru pasiune, si cred ca este nevoie de mult mai multe evenimente asemanatoare. Este nevoie de participarea si includerea diversilor actori din acest domeniu sau potentiali actori, dincolo de cei traditionali. Este nevoie imperioasa de suflu nou, de respect, de ambitie.

Va astept si in iunie 2017 la ICEEhealth, in cadrul ICEEfest, pe TOTI, pentru a continua conversatia, despre tehnologia digitala, sanatate si inovatie… from a place of care.

Copyright 2015 Lorena Mcnaughtan. All rights reserved.
graphic design by Liana Oprea